MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

BEYAZ EŞYA ŞİKAYETLERİ

Beyaz Eşya Şikayetleri


Beyaz eşyalar evin en çok ihtiyaç duyulan eşyaları arasındadır. Bu eşyalar genellikle evlenme döneminde toplu olarak alındığından tüketiciler en ekonomik yoldan en kaliteli ürünü nasıl alacağının hesabını yapmaktadır. Günümüz bilinçli tüketicileri, seçeneğin çok fazla olduğu beyaz eşya sektöründe genellikle internet üzerinden aynı özellikteki ürün ve markalarla fiyat karşılaştırmaları yaparak seçimini yapıyor.

Peki tüketiciler beyaz eşya satın alırken nelere dikkat etmelidir?


Tüketiciler beyaz eşya satın alırken, ihtiyaç ve beklentilerini en üst düzeyde sağlayacak şekilde seçimini yapmalıdır. Beyaz eşya ürününün reklamında veya broşüründe belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığını uzman bir kişiye kontrol ettirmelidir. Yanıltıcı veya gerçeği yansıtmayan ibareler içeren ürünler ayıplı (kusurlu) üründür. Tüketiciler beyaz eşya alacağı markayı veya firmayı seçerken, teknik servis desteği ve Tüketici Danışma ve Hattı olan beyaz eşya şikayetlerini anında bildirerek çözüm isteyebilecekleri yetkili servise sahip markaları tercih etmelidir. Bir beyaz eşya alırken yedek parçasının piyasada bulunup bulunmadığını ya da ucuz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yedek parçası zor bulunan ve pahalı olan beyaz eşyalar satın alınmamalıdır. Tüketiciler ürün satın alırken ürünlerin üzerinde etiket bulunup bulunmadığına dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle elektrikli ısıtıcı, küçük ev aletleri ve buzdolabı gibi beyaz eşyalarda önem verilmesi gereken bir konu da cihazın emniyetli olmasıdır. Bu nedenle üzerinde TSE ve CE işaretli olan ürünlerin satın alınması gerekiyor. Aynı zamanda, satın alırken fatura/fiş istenmeli, ürün ile birlikte garanti belgesi ve güncel servis bilgilerini içeren Türkçe kullanma kılavuzu da alınmalıdır. Enerji ücretlerinin çok pahalı olduğu günümüzde soğutucular olmak üzere beyaz eşyaların çoğu enerji verimliliği etiketi taşıyor. Bu beyaz eşyaların üzerindeki etikette ürünün enerjiyi verimli kullanım oranı A, B, C, D, E, G harfleriyle sembolize edilmektedir. A sınıfı cihazlar yüksek verimlilik oranına sahipken, G sınıfına doğru gidildikçe verim düşmektedir.

Peki beyaz eşya şikayet ve mağduriyetlerinde tüketici hakları nelerdir?


Eğer, ürün garanti süresi içinde arızalanırsa, yetkili servis tarafından ücretsiz tamir ve bakımını yapmak mecburiyetindedir. Bunun için tüketiciden yedek parça parası işçilik veya nakliye gibi herhangi bir ücret talep edilemez. Satın aldığınız bir beyaz eşyadan şikayetçiyseniz herhangi bir sorunu varsa, bu kusuru 30 gün içersinde satıcı firma veya markaya bildirerek, sözleşmeden cayma (ücret iadesi) veya yenisi ile değiştirilmesi ya da ücretsiz onarımını isteme gibi haklara sahipsiniz. Aynı zamanda bu soruna sebebiyet veren değerin bedelden düşülmesi veya tüketici eşyanın kusurundan kaynaklanan bir zarar gördüyse tazminat isteme hakkınız bulunmaktadır. Örneğin, bir buzdolabı şikayetiyle yetkili teknik servise tamire giden o ürünün tamir süresi 15 iş gününü geçtiği takdirde, yetkili servis o ürüne eş değer bir ürünü tüketicinin kullanımına sunması gerekiyor. Tamir süresi en az 30 iş gününü geçtiği takdirde problem giderilmediyse buzdolabınızı ve her türlü beyaz eşyanızı yenisiyle değiştirme hakkına sahipsiniz. Herhangi bir mağduriyet veya olumsuz bir durumda Tüketici Hakem Heyetleri ve Mahkemelerinde dava açma hakkınız bulunuyor.