MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

CEP TELEFONU ŞİKAYETLERİ

CEP TELEFONU ŞİKAYET


Ülkemizde tüketici eğilimlerini tespit etmek üzere yapılan araştırmaların sonuçlarına göre halkımızın cep telefonunu çok sevdiği ortaya çıkıyor. En fazla kullanılan elektronik ürünün cep telefonu olduğunu ortaya konan araştırmalarda ülkemiz tüketicilerinin yaklaşık yüzde 97’sinin cep telefonu sahibi olduğu görülmektedir.

Tüketiciler tarafından bu kadar çabuk benimsenen ve çok kullanılan bu elektronik cihazlar hakkında bir takım şikayet ve memnuniyetsizliklerin olmaması da mümkün değildir. Günümüzde tüketici şikayet siteleri ve platformlarına elektronik ürün ve cihaz şikayetlerinde en fazla şikayet konusunun cep telefonu şikayetleri olduğu görülmektedir. Her yıl Tüketici Hakem Heyetleri ve Mahkemelerine cep telefonu şikayetleri nedeniyle on binlerce şikayet başvurusu yapılarak davalar açılmaktadır.

Ülkemizde tüketici şikayet platformlarına cep telefonu şikayet başvurusunda bulunan tüketicilerin bir çoğu internet e- alışveriş ve fırsat sitelerinden indirimli olarak satın aldıkları ürünler nedeniyle mağduriyet yaşamaktadırlar.

Peki internet alışveriş sitelerinden cep telefonu satın almak isteyen tüketiciler nelere dikkat etmelidir?

Öncelikle internet fırsat sitelerinde, kısa mesajla ya da diğer çeşitli satış pazarlama yöntemleriyle piyasa fiyatlarının çok altında yapılan satışlara şüpheyle yaklaşılmalıdır. İnternette araştırma yapmalı internet yorum siteleri ve şikayet platformlarından daha önceden o siteden alışveriş yapan ve cep telefonu satın alan tüketicilerin deneyimlerinden faydalanılmalıdır.

Tüketiciler elektronik ürün satışı yapan firmanın güvenilir olmasına dikkat etmeli ve mağaza garantili olduğu belirtilen ürünlerden uzak durmalıdır. Ayrıca satın alınacak cep telefonunun değerini de teknoloji mağazalarından veya fiyat karşılaştırma hizmeti sunan internet portallarından öğrenilmelidir. Değeri 2 bin lirayı bulan telefonlarının 500 lira veya altında bir fiyata satılması mümkün değildir. Sahte veya ayıplı olabilir. Şüpheyle yaklaşılmalı ve satın alınacak olan cep telefonlarının bütün özellikleri okumalıdır. İnternetten cep telefonu satın alacak olan tüketicilerin satın aldıkları birçok cep telefonun Türkiye garantili değil “ithalatçı garantili” olmasından dolayı mağduriyetler yaşanmaktadır.

Cep telefonunun ucuza satılmasının diğer bir nedeni cihazın ithalatçı garantili olmasıdır. Bu tür cep telefonlarının satış sonrası desteği ise çok zayıftır. Çünkü ithal eden şirket kendileri servis hizmeti veriyor. Bu da serviste aylarca cep telefonu bekleme ve daha birçok çeşitli tüketici şikayetlerine neden olmaktadır. Bu nedenle tüketiciler satın almaya karar verdikleri cep telefonlarının ‘’servis garantilidir’’ yazısına güvenmemelidir. Cep telefonu satın alırken ithalatçı firmanın kim olduğuna ve yetkili servislerine dikkat etmek gerekmektedir. Günümüzde bilişim ve iletişim teknolojilerinin gelişimi ve ardı ardına yeni ve çok farklı özellikleri olan cep telefonu markalarının pazara girmesiyle birlikte tüketicilerin satın aldıkları cep telefonu ürünlerinden şikayetlerinde artış gözlendi.

Özellikle internet üzerinden satış yapan alışveriş sitelerinden alınan ucuz cep telefonları tüketicilerin başını ağrıtıyor. İnternetten uygun fiyata cep telefonu satan dolandırıcılar klonlanmış telefon satarak tüketicileri aldatıyorlar. Yurt dışından kaçak yollarla ülkemize getirilen veya çalıntı cep telefonlarının IMEI numarasını değiştirerek internetten satan sahtekarlar birçok tüketiciyi mağdur ediyor. Cep telefonunu satın aldıktan sonra "IMEI numarası klonlanmıştır" mesajı alan tüketiciler şoka giriyorlar. Bu tür kayıt dışı mobil telefonlar 30 gün içerisinde yetkili devlet kurumları tarafından kilitleniyor.

Klonlanmış telefonu kullanıma açılanların şikayetleri ise bununla sınırlı kalmıyor. Çünkü IMEI klonlanmış olan mobil telefonu yalnızca tek bir gsm operatörü ile çalışıyor. Tüketicilerden gelen yoğun cep telefonu şikayetleri sonrası ortaya çıkan gerçeğe göre IMEI numaraları iki sebepten dolayı klonlanmaktadır. Kaçak cep telefonları, ülkemiz operatörlerinde (avea, turkcell, vodafone) getirilen cep telefonlarının IMEI noları, ülkemizde kayıtlı bulunan başka bir IMEI ile değiştirilerek kullanıma açılabilmektedir. Diğer bir sebep ise çalıntı cep telefonları takibe takılmak istemeyen sahtekarlar da telefonun IMEI sini kayıtlı bir IMEI ile değiştirmekte ve takipten kurtulmaktadır.

Tüketiciler ilerde cep telefonu şikayetçisi olmak istemiyorlarsa internet alışveriş sitelerinde veya piyasada normal fiyatlarının çok altında yapılan satışlarda dikkatli olmalıdır. Cep telefonu satışı yapan firmanın güvenilir olmasına dikkat edilmelidir. Mağaza garantili olduğu belirtilen ürünlerden uzak durulmalı satın alacağı cep telefonunun değerini de teknoloji marketlerinden veya fiyat karşılaştırma hizmeti sunan internet portallarından araştırma yapmalıdır. Tüketiciler satın aldığı ürünün üreticisinden çok ülkeye getiren distribütörü ve hangi teknik servisten destek alındığını öğrenmelidir. Grey market ürünleri ekonomiktir fakat yetkili servislerde sorun yaşanabilir. Kvk, Genpa, Başarı, Telpa, Teleservice gibi firmalara güvenilirdir. Fakat ne olursa olsun her firmada yetkili servis sürecinde problemler yaşanabilir.

Peki cep telefonu mağduriyeti yaşayan tüketiciler şikayetlerini nereye bildirebilirler?

Satın alınan bu ürünler ayıplı(kusurlu) ürün kapsamında ise Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince tüketici ürünün teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ayıbı (kusuru) satıcıya bildirmek mecburiyetindedir. Tüketiciler satın aldıkları cep telefonu ürünlerinin garanti kapsamındaki yönetmeliğe göre, cep telefonlarının garanti süresi en az 2 yıl olup azami tamir süresi 20 iş günüdür.

Bir yıl içerisinde dört defa veya toplamda altı defa arızalandıysa tüketiciler iade yada değişim isteyebilirler. Onarımı için azami süre olan 20 iş gününün geçilmesi de tüketicilerin iade/değişim isteği için gerekçe oluşturur. Bunların hiç biri gerçekleşmese bile bu arızaların üründen yararlanamamayı sürekli kılmasını gerekçe göstererek iade/değişim isteğinde bulunulabilir. Tüketiciler taleplerine olumlu cevap alamadıkları takdirde kesinlikle Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne şikayet başvurusunda bulunmalıdır. Ayrıca tüketiciler şikayet sitelerine başvurarak veya 175 Alo Tüketici Şikayet Bilgi Hattını arayarak hakları konusunda bilgi alabilirler.