MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ ŞİKAYETLERİ

Şikayet Başvurusu


Son günlerde tüketici hakem heyetleri, şikayet siteleri, tüketici dernekleri ve bir çok tüketici şikayet platformuna internet üzerinden sanal alışveriş yaparken mağduriyet yaşayan tüketiciden şikayet başvurusu gelmektedir. Teknoloji çağının getirdiği yeniliklere uygun olarak bilişim ve iletişim hizmetlerinin ilerlemesiyle birlikte tüketicilerin alışveriş anlayışında da değişiklikler yaşanıyor. İnternet üzerinden hizmet veren e-ticaret sitelerinin ortaya çıkmasıyla birlikte on 10 yılda kitap, elektronik, giyim, yeme-içme ve kozmetik ve kişisel bakım ürünleri satışı yanında turizm sektörü gibi pek çok hizmet alanda devrim oldu. Fakat, her ne kadar bu kolay ve zahmetsiz e-alışveriş türü çok çabuk benimsense de ürün teslimatındaki problemler, kredi kartı bilgilerinin kopyalanması, ayıplı ürün gönderimi gibi sıkıntıların yanında normal alışverişde yaşanan bir çok problem ve mağduriyetler e-alışverişte de yaşanmaktadır.

Günümüzde her ne kadar firma ve markaların da aldığı önlemlerle gün geçtikçe bu sıkıntılar yerini memnuniyete bıraksa da tüketicilerin bir çoğunun hala internet üzerinden satın aldıkları ürün veya hizmetler sonrasında olumsuz durumlarla karşılaşıp memnuniyetsizlik yaşayarak tüketici platformlarına şikayet başvurusunda bulundukları bir gerçektir. İnternet üzerinden alışveriş yaparken mağdur olan tüketicilerin bir çoğu yine sıkıntılarını internet üzerinden tüketici hakem heyetlerine şikayet başvurusunda bulunarak yapıyorlar. Özellikle tüketiciler arasında çok popüler olan facebook, instagram ve youtube gibi görsel sosyal medya paylaşım ağları ve şikayet sitelerine gelen tüketici şikayet başvurularında en çok belgesiz alışverişlerin tüketicilerin mağduriyet yaşamalarına neden olduğu görülüyor.

Online ortamda yapılan her türlü alışverişte e-sözleşmeler hem tüketici hem de satıcı açısından hukuki yaptırım içerse de tüketicilerin bu sözleşmeleri kabul ederken çok bilinçli bir şekilde hareket etmediği görülüyor. İnternet üzerinde yapılan alışverişlerde tüketici haklarından habersiz olan tüketicilerin her şeyden önce bu konuda bilinçlenmesi gerekmekte. Normal, geleneksel alışverişlerde müşteri ve satıcı birbirlerini görerek alışveriş gerçekleştiriyor ve müşteriler ürünleri inceleyerek, deneyerek ve hatta çoğu zaman defalarca değiştirerek satın alıyor. Fakat bu gibi etkenler, e-alışverişte bulunmuyor. Tüketici, alışverişini karşısında bir muhatap olmadan, online bir ortamda gerçekleştiriyor.

Ayrıca satın almaya niyetlendiği ürünlere dokunamıyor, yeterince inceleyemiyor. Bundan dolayı özellikle ülkemizde, sanal ortamda gerçekleştirilen ticarete tüketiciler çekingen davranıyor. Tüketicilerin hakları, satın alma işlemi internet üzerinden olsun veya olmasın, temel olarak 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa ve bu doğrultudaki düzenlemelerle korunuyor. Yani tüketiciler ister internet üzerinden sanal alışveriş olsun ister fiziki alışveriş olsun eşit bir biçimde aynı şartlarda korunmaktadırlar. Bu nedenle her türlü alışverişte yaşadıkları sıkıntı ve mağduriyetler nedeniyle hiç çekinmeden tüketici şikayet siteleri ve hakem heyetlerine şikayet başvurusunda bulunabilirler.

Tüketici Hakları Av. Nükhet E. Sikayet.com - hukuk@sikayet.com