MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

HUKUK DANIŞMANI HUKUK DANIŞMANLIĞI

Hukuk Danışmanlığı Hukuk Mücadelesi Şikayet Başvurusu


Dünyada ve ülkemizde sanayi teknolojisinin ve ticaretin gelişimi, internet üzerinden veya fiziki olarak tüketicilere alışveriş imkanı tanıyan bir çok ticari sektör ve buna bağlı olarak çok çeşitli ürünler piyasaya sürülüyor. Ticaretin bu denli gelişimiyle birlikte bir takım aksaklık ve hatalar ortaya çıkmış ve bu aksaklık ve hatalar tüketiciler tarafından memnuniyetsizlik ve şikayetler olarak satıcıya geri dönmüştür. Gelen bu yoğun şikayetler üzerine hükümetler tarafından tüketicilerin haklarını korumak amacıyla bir Tüketiciyi Koruma Yasası hazırlanmıştır. Aynı zamanda bir çok sivil toplum örgütü ve dernek tüketicilere ücretsiz hukuk danışmanlığı yaparak onların haklarını aramasını ve bilinçlenmesini sağlamaya başlamıştır.

Günümüz internet iletişim çağında internet üzerinden tüketiciler online danışmalık ve hak arama hizmeti veren bir çok tüketici şikayet sitesi ve platformun yanında bir çok alo şikayet hattı bulunmaktadır. Ayrıca sosyal medya üzerinde hemen hemen her gün yer alan tüketici hukuku ve şikayet haberleri sonucunda tüketiciler hak arama konusunda daha duyarlı hale gelmektedir. Bu haberler neticesinde ülkemiz nüfusuna göre yeterli olmasa da mağduriyet yaşayan tüketiciler yasadan doğan haklarını kullanmak üzere tüketici hakem heyetleri, mahkemeleri, çeşitli tüketici dernekleri, şikayet platformları ve internet üzerinden ücretsiz tüketici danışmanlığı ve şikayet, paylaşım çözüm hizmeti veren tüketici şikayet sitelerine müracaat etmektedirler.

Örneğin ülkemizde geçen yıl Tüketici Hakem Heyetlerine toplam 446 bin şikâyet geldi. Heyetlere ulaşan şikayetlerin 352 bini tüketicinin lehine sonuçlanırken, 56 bini aleyhte karara bağlandı. En çok rahatsızlık bildirilen alan ise 263 bin 790 şikayet ile bankacılık sektörü oldu. Yapılan şikayet başvurusunun yüzde 86’sı tüketiciler lehine sonuçlandı. Yine yapılan araştırmalara göre satın aldığı bir hizmet ya da üründen şikayetçi olan ve mağduriyet yaşayan tüketicilerin yalnızca yüzde 0.5’i gerekli mercilere şikayette bulunmaktadır. Peki tüketiciler mağduriyet yaşamamaları için yaptıkları alışverişlerde nelere dikkat etmelidir? Bir mal veya hizmet satın alınırken zaman sözleşme iyice okunmadan kesinlikle imza atılmamalıdır. Satın alınan mal veya hizmetin fiş/faturası mutlaka alınmalıdır.

Eğer bu fatura elinizde olmazsa tüketici haklarına müracaat kabul edilmez. Her sektör alanı için mutlaka piyasa araştırması yapıldıktan sonra mal alınmalı, serbest piyasa ekonomisinin uygulandığı yerlerde pahalı ürün satın aldım denilerek dava açılamaz. Kapıdan satış sırasında Kamu kurumlarından geldim denilerek çocuklarınızın eğitim bilgilerini sormak suretiyle set, kitap vb. ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerekir. Eğer satın alındıysa 7 gün içerisinde hakem heyetlerine başvurulmalıdır. Kapıdan ve internet üzerinden sanal satışlarda koşulsuz iade hakkına sahibiz. Kredi kartlarında yıllık aidat yerine kart güvencesi bedeli, kart sigortası adı altında ücretler alınıyorsa gerekli mercilere itirazda bulunulmalıdır.

Ayıplı (arızalı, bozuk ) ürün 7 gün içerisinde koşulsuz iade edilebilir. Bir mal ve ya hizmette vaat edilen özelliklerde bir eksiklik, problem veya arıza varsa iade edilebilir veya değiştirilebilir. Her tüketici ya ikamet ettiği yerin ya da mal ve hizmet satın aldığı firma veya markanın bulunduğu yerdeki Tüketici Hakları Heyetine müracaat edebilir. Ülkemizde tüketici hakları son derece iyi korunmaktadır. Tüketiciler mağduriyet yaşadıkları her ürün veya hizmetle ilgili gönül rahatlığıyla şikayette bulunabilirler.

Tüketici Hakları Av. Nükhet E. Sikayet.com - hukuk@sikayet.com