MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

ŞİKAYET HATTI

Şikayet Hattı


Tüketici olarak bizler bazen haklarımızın farkında olamıyoruz. Yeni tüketici yasasıyla bizlere verilen hakların daha da iyi olduğunun belki de farkında değiliz. Şikayet ve sorun yaşamadan önce doğal olarak kimi nereye şikayet edeceğimizi ve sonuç alıp alamayacağımızı bilemiyoruz. Her hangi bir şeyle alakalı bir sorun yaşadığınızda nereden başlamanız gerektiği ile ilgili bir şeyler olsun istedik. Öncelikle eticaret veya alışverişle başlayalım isterseniz ve aldığınız ürünle alakalı bir sorun yaşıyorsunuz. Öncelikle resmi mi yoksa sosyal medya aracılığıyla mı şikayetinizi çözmek istiyorsunuz ona karar verin.

Eğer resmi yoldan çözmek isterseniz, biraz uzun ve meşakkatli bir iş olsa da kesin sonuç almanız demektir. Aldığınız ürün arızalı, defolu veya sorunluysa ve siz bunu satış anında değil evde fark ettiyseniz, eğer ürünü açmadıysanız hemen değiştirebilirsiniz, eğer ürün açıldıysa hemen yetkili servise gönderin, servis süresi azami 30 iş günüdür. Hafta sonu tatillerini bu süreye eklemiyorsunuz. Ürün servisten geldi ve ikinci defa aynı arızayı verdi, yine yetkili servise gönderiyorsunuz ve servis tutanaklarını saklıyorsunuz. İkinci defa da servisten geldikten sonra son kez servise aynı hata için gönderiyorsunuz ve eğer servisten son kez hatalı geldiyse artık servisle uğraşmıyorsunuz. Sırada Tüketici hakem heyetleri var ve siz kaymakamlık yada valiliklere gittiğinizde bu birimlere başvuruyorsunuz. Bir form dolduruyor ve belgeleri teslim ediyorsunuz. 3 ay gibi bir süre içerisinde sizin haklı olduğunuz ortaya çıkıyor ve bu belgeyi alıp satıcı kuruma gidiyorsunuz. Satıcı kurum'a da aynı belge zaten iletilecektir hakem heyeti tarafından. Sonrasında da sizler ürünü nasıl almışsanız yani nakit aldıysanız nakit, kredi kartıyla aldıysanız da ücret kredi kartınıza aylık olarak yatırılacaktır.

Diyelim ki satıcı kurum 15 gün geçti ve ödemeyi yapmıyor. O zaman da tüketici mahkemelerine başvurma hakkınız var. Tüketici mahkemesinden çıkan sonuçla sizler satıcı kuruma gidip ödeme talep edersiniz aksi durumlarda haciz işlemi başlatabilirsiniz. Diğer bir yol ve biraz kolay olanı. Sizleri aldatan şirketi sosyal medyada, paylaşım sitelerinde, kişisel bloglarda, forumlarda, şikayet sitelerinde ilan eder ve ders almasını sağlarsınız. Kendi itibarını düşünen sağlam bir şirket ise mutlaka size ulaşacak ve şikayete konu olan durumu düzeltecektir.

Eğer zaten sosyal medyayı takip etmeyen sıradan, küçük ve önemi olmayan bir firma ise biraz can sıkıcı olacak ama geri dönüş yapması imkan dahilinde olmayacaktır. Zaten sosyal medyanın önemini kavramış olsaydı, internette adına sanına rastlardınız. Keşke bu kadar küçük bir firmadan alışveriş yapmasaydınız. Tüketici her zaman araştırmalı, sormalı, şikayet ve yorumları okumalı ve ona göre alışveriş yapmalı. Bazı yorumlar belki de sizleri hataya düşmekten kurtaracak ve paranız cebinizde kalacak. Siz siz olun, sağlam, daha önce alışveriş yaptığınız ve güvenilir olan, sosyal medyayı önemseyen firma ve şirketlerden alışveriş yapın.