MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

TÜKETİCİ DERNEKLERİ VE ŞİKAYET BAŞVURUSU

Şikayet Başvurusu


Bir toplumu oluşturan insan kitlesi, doğal hayatın gereği olarak beşikten mezara kadar tüketicidir. Geçmişten günümüze değişik isimler altında faaliyet gösteren bir çok tüketici derneği kurulmuştur. Bu derneklerin amacı tüketicilerin haklarını korumak ve geliştirmek, onlara tüketim bilincini yerleştirmek, onların kendi haklarını koruyabilecek bir duruma gelmesi amacıyla gerekli çalışmalarda bulunmak, yasal haklarının korunup kollanabileceği bir ortam hazırlamak ve bu ortamın sürdürülmesini sağlamaktır.

Ülkemizde onlarca Tüketici Örgütü ve Tüketici Hakları Derneği faaliyet göstermektedir. Her yıl binlerce kişinin internetten veya bizzat giderek başvurduğu bu dernekler her türlü sektördeki mağduriyet ve haksızlıklar karşısında tüketicilere yardımcı oluyor. Tamamen üyelerinin gönüllü bağışlarıyla faaliyetlerini sürdürerek tüketicilerden hiç bir şekilde maddi gelir ya da ücret talep etmemektedirler. Ülkemizde tüketici dernekleri, toplumdaki bireylerin bilinçlenmesi ve aydınlanması için bir çok kampanyalar düzenlemişlerdir.

Örneğin, Kredi Kartı Soygununa Dur, Zamlara Dur, Ayıplı Hizmetlere Son, Cep Telefonu Baz İstasyonu İstemiyoruz, Pahalı Akaryakıta Son Kampanyası gibi. Günümüzde bir sivil toplum örgütü olan tüketici dernekleri tüketicilerin satın aldıkları ürün veya hizmetten yaşadıkları mağduriyet veya şikayetlerde bir Tüketici Danışma Merkezi vazifesi görmektedir. Tükoder, Tuder ve Tudef gibi tüketici dernekleri aynı zamanda bakanlık ve hükümetlle yakın ilişkiler kurarak tüketici yasalarının hazırlanmasında görüş bildirme, tüketicilerin yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi verme gibi faaliyetler üstlenmektedir. Tüketici örgüt ve dernekleri, sivil toplum kuruluşlarıdır, hükümetle veya devletle hiçbir bağlantısı yoktur, bağımsızdır ve özgür hareket eder.

Diğer sivil toplum örgüt ve derneklerinde olduğu gibi, sadece kendi üyelerinin haklarını korumakla yetinmez, ülkemizdeki tüm tüketicilerin hak ve çıkarlarını koruyucu görüş ve önerilerini gerekli mercilere ve kamuoyuna sunar. Bağımsız hareket etmesi nedeniyle hiçbbir üretici kurum ve kuruluş veya işletmeden yardım almaz tamamen tüketici bağışları ve üyelerinin aidatlarıyla ayakları üzerinde durur. Kendi gönüllü üyelerinin bağış ve aidat desteği ile devamlılığını sürdürür. Ülkemizde bilişim ve iletişim teknolojisinin gelişimiyle birlikte bir çok dernek internet üzerinde web siteleri veya facebook gibi sosyal paylaşım hesaplarındaki sayfaları aracılığıyla tüketici şikayetlerini alarak çözüm yolları ve hakları konusunda yardımcı olmaktadır.

İnternet üzerinde bir tüketici derneği görevi üstlenen ve tüketicilere hukuk danışmanlığı yapan platformlardan biri de tüketici şikayet siteleridir. Bu şikayet, paylaşım ve çözüm platformları tüketicilerin şikayet başvurularını online olarak internetten kabul ediyor ve bir tüketici derneği vazifesi görerek onlara her türlü hak arama kanalı hakkında bilgi vererek ücretsiz danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.