MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

BİLGİSAYAR ŞİKAYETLERİ

Bilgisayar Şikayetleri


Günümüzde her evde teknoloji ürünü bir internet iletişim aracı var. Tablet bilgisayarlar, dizüstü ve masa üstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının verilerine göre ülkemizde internet abone sayısı 20 milyon 500 bini aştır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan açıklamada 20.5 milyon abonenin 12.4 milyonu mobil internet kullanıyor. İnternette yıllık büyüme oranı yüzde 12 olmakta.

Günümüzde bu kadar yoğun kullanımın olduğu bir sektörde bazı sıkıntı, bilgisayar şikayetleri ve mağduriyetlerinin olmaması mümkün değil. Tüketicilerin sıklıkla internete girdiği ve kullandığı bilgisayarlarla alakalı tüketici hakem heyetlerine ve tüketici derneklerine her yıl on binlerce bilgisayar şikayeti gelmekte. Tüketicilerin bu elektronik ürünlerle alakalı olarak şikayetlerinde tüketici yasasına göre hakları neler? Bilgisayar ürünlerinin garanti süreci içerinde arızalanması durumunda arızalı ürününüzü fatura-fiş veya garanti belgesi ile birlikte, garanti belgesinden veya kullanım kılavuzundan bulacağınız en yakın yetkili servisi arayarak, garanti kapsamında onarım veya değişim yaptırabilirsiniz.

Ülkemizde toshiba, dell, ve asus gibi bazı bilgisayar markalarının yetkili servisleri kargo ile de arızalı ürün kabul edebilmekte ya da doğrudan personel göndererek ürününüzü aldırtabilmektedirler. Bu nedenle zahmetsiz olması açısından satıcı firmalardan böyle bir hizmetleri olup olmadığı öğrenilmelidir. Seri numarası olan elektronik ürünlerde yetkili servisler ürünün seri numarasına bakarak garanti kapsamını kolaylıkla bulabilmekte ve tamir işlemlerine başlayabilmektedir.

Herhangi bir bilgisayar şikayetinde tüketicilerin hakları neler? 1- Bilgisayarın garanti süresi ürünün tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve garanti belgesinde daha fazla bir süre belirtilmediği takdirde en az iki yıldır. Ürünün arızalanması halinde, tamirde geçen süre garanti süresine eklenmelidir. 2- Ürünün onarım süresi en fazla 30 iş günüdür. Bu süre ürüne dair arızanın yetkili servise veya satıcıya bildirim tarihinden itibaren başlar. Bu sürenin geçilmesi halinde müşteri, ürünün ücretsiz değişimini veya bedel iadesini isteyebilir. 3- Ürün arızasının 15 iş günü içerisinde giderilememesi durumunda, imalatçı-ithalatçı firma ürünün onarımı bitinceye kadar, benzer özelliklere sahip başka bir ürünü tüketicinin kullanımına vermek zorundadır. 4- Satıcı, ürünün garanti süresi içinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hataları nedeniyle arızalanması durumunda işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli veya başka herhangi bir isim altında hiçbir ücret talep etmeksizin onarımını yapmak veya yaptırmak mecburiyetindedir.

5- Herhangi bir arızada tüketicinin kullanım hatasının bulunup bulunmadığı yetkili servisin olmaması durumunda ithalatçı-imalatçı firma tarafından düzenlenen raporla belirlenir. 6- Tüketicinin tamir hakkını kullanmasına rağmen ürünün; a- Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, bir sene içerisinde, aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla oluşması veya belirlenen garanti süresi içinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olmasının yanında bu arızaların üründen yararlanamamayı sürekli kılması, b- Onarım için gereken sürenin 30 günün aşılması, c- Arızanın onarımının mümkün bulunmadığının tespit edilmesi gibi hallerde tüketici ürünün ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp (kusur) oranında bedel indirimi isteyebilir. Ayrıca tüketicilere ürünün garanti belgesinde belirtilen garanti süresi boyunca ambalajlarını ve paketini dikkatle saklaması tavsiye edilmektedir.