MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

GIDA ŞİKAYETLERİ

Gıda Şikayetleri


Ülkemizde tüketicilerin bilinçlenmeye başlamasıyla birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda güvenliğini korumak amacıyla hayata geçirdiği Alo 174 Gıda Şikayet Hattı'na gıda şikayetçisi olan tüketicilerin ilgisi her geçen gün artıyor. Ülkemizde Gıda Risk Haritası oluşturmak amacıyla kurulan gıda şikayetleri telefon hattına her gün binlerce ihbar ve şikayet geliyor.

Alo 174 gıda şikayet hattına sırasıyla ülkemiz genelinde gıda üreten ve satan firma ve işletmelerin temizlik kurallarına aykırı faaliyetler göstermesi, ürünlerin içerisinde yabancı katkı maddelerin çıkması, ürünlerin etiket bilgilerinde yeterli derecede aydınlatıcı bilgi bulunmaması ve firmalar arasında haksız rekabete sebep olan ifadeler içeren etiketlerin olması, son kullanım tarihi geçmiş gıda ürünlerin satışı, gıda zehirlenmesi belirtisi, izinsiz gıda satışı gibi bir çok konuda tüketici şikayeti geliyor. 2009'da kurulan alo gıda şikayet hattı günümüze kadar 41 bin 130 adet şikayet başvurusu aldı. Tüketiciler tarafından en fazla şikayet, gıda üreten ve satan işletme ve firmaların temizlik kurallarını ihlal ettiği yönünde oldu.

Alo gıda şikayet hattına yapılan 41 bin 130 adet başvurunun yüzde 82'sini ihbar ve şikayetler oluşturdu. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı gelen başvurular sonucunda toplam 7 bin 930 adet cezai işlem uyguladı. Verilen bu cezaların yüzde 62'sini para cezaları oluşturuyor. Ayrıca 2 bin 500 firma ya da işletme üretim ve faaliyetten men edildi. Tüketicilerin şikayetlerinde tahıl, un ve unlu mamuller ile et ve et ürünleri ile alakalı olanlar ön sıralarda yer aldı. En fazla başvuru ise İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Konya, Adana, Bursa ve Gaziantep'ten illerinden gelmiştir.

Tüketicilerin gıda ürünü satın alırken dikkat etmesi gereken konular nelerdir? Gıda ürününün üzerinde Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nca verilmiş Üretim İzni ve tarih ve sayısının olup olmadığına bakılması, ayrıca ithal edilen gıda ürünlerinde de Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nın Tarih ve Sayılı İzni ile İthal edilmiştir ibaresinin olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bunların yanında üretim ve son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi, gıda ve gıdayla temas eden madde ve malzemelerin fiyatlarının çok ucuz olanları için satın alınırken dikkatli olunması, sahte (korsan) ürün ve markalardan zarar görmemek için gıda maddelerinin belirli yerlerden satın alınmasına ve gıdaların satış noktalarında korunma (muhafaza) koşullarına uygunluğu konusunda da dikkatli olunması gerekmektedir. Tüketiciler ihbar şikayet ve bilgi taleplerinin alo174@tarim.gov.tr e-mail adresi ve BİMER üzerinden de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kolay ve zahmetsizce bildirebiliyor.