MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

TÜKETİCİ HUKUK MÜCADELESİ

Tüketici Hakları Şikayet Başvurusu


Tüketicilerin satın aldığı ürün veya hizmet nedeniyle yaşadığı şikayet veya mağduriyetleri kısa sürede ve etkin bir şekilde çözerek onların adına hukuk mücadelesini sürdüren birçok tüketici şikayet platformu ortaya çıkmıştır. Tüketiciler internet şikayet sitelerinden ve tüketici derneklerinden tutun da tüketici hakem heyetlerine kadar bir çok şikayet platformuna internet üzerinden masa başında veya akıllı mobil teflonları ile kolay ve zahmetsizce şikayet başvurusunda bulunabiliyorlar. Tüketiciler eğer ihtiyaç duyarsa e-devlet kapısı üzerinden e-dilekçe ile de mobil imza kullanarak tüketici hakem heyetlerine dava açıyor ve hukuk mücadelesi verebiliyor.

Tüketicilerin hukuk mücadelesi verebilmesi için tüketici yasasından doğan hakları nelerdir? Tüketiciler her türlü alışverişlerinde (kapıdan, fiziki, e-tüketim) satın aldıkları mal ve hizmetlerde belirli standartları bekleme hakkına sahiptir. Bu nedenle aldığı ürün veya hizmette hiçbir ayıp (kusur) olmamalıdır. *Ürün ya da hizmet, ambalajında, kılavuzunda veya reklam-tanıtımında belirtilen veya satıcının vaat ettiği özelliklere sahip olmalıdır. *Tüketici herhangi bir ürün ya da hizmet satın alırken sözleşme yapmadıysa satıcı ile olan her türlü konuşmanız sözleşme sayılmaktadır. Tüketici, ürünün tesliminden itibaren on beş gün içinde ürünü kontrol etmelidir. Tüketici eğer bir ürünü satın aldıktan sonra kusurlu olduğunu fark ederse, satın aldığı tarihten itibaren 15 gün içinde şu seçeneklerden birini yapma hakkına sahiptir. *Kusurlu ürünün değiştirilmesini, ödediği bedelin iadesini, ayıbın neden olduğu değer kaybının ücretten indirilmesini, ücretsiz olarak onarımını talep edebilir. *Eğer satın alınan bir malın ayıbı gizli ise veya hile ile gizlenmişse, bu hak 2 yıldır. Tüketici kusurlu ürün nedeniyle maddi veya manevi bir zarara uğramışsa bu zararı satıcı, bayi, acente, üretici ya da ithalatçı karşılamak zorundadır.

Taksitli satışlarda tüketicilerin ne gibi hakları vardır? Öncelikle taksitli satış yapılırken tüketiciye, yapılan sözleşmenin bir nüshası verilmelidir. Ürünün peşin satış fiyatı, toplam borç miktarı, ödeme tarihleri gibi bilgilerin mutlaka verilmesi gerekiyor. Tüketici borçlarının tamamını veya bir bölümünü vadesinden önce ödeyebilir. Önce ödeme durumunda, eklenen faiz miktarında indirim yapılması 4077 sayılı tüketici kanununa göre mecburidir.

Satıcı yükümlülüklerini yerine getirmezse tüketici ne yapmalıdır? Bu isteklerinin yerine getirilmesi için tüketici eğer haklı olduğuna inanıyorsa Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri”ne başvurarak hukuk mücadelesi verebilir. Bu heyetler, ülke genelinde her valilik ve kaymakamlık bünyesinde kuruludur. Sadece bir dilekçe ve aldığı ürünün faturası ya da fişi ile başvurabilir. Hiçbir ücret alınmaz. Bu Hakem heyetinin verdiği karar bağlayıcı değildir. Tüketici verilen karardan memnuniyet duymazsa Tüketici mahkemesinde dava açabilir.