MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

TÜKETİCİ MAHKEMESİ

Tüketici Şikayet Başvurusu


Günümüzde her türlü alanda teknolojinin gelişimi yeni fabrikaların ortaya çıkması, sanayi üretiminin artması ve buna bağlı olarak piyasaya yeni ve çeşitli ürünlerin sürülmesiyle birlikte bir takım mal veya hizmet sorunları ortaya çıkmış, tüketiciler çok fazla haksızlık ve mağduriyet yaşamaya başlamışlardır. Aynı zamanda bilinçli yani hakkını arayan tüketicilerin artmasıyla birlikte artık vatandaşlarımız haklı olduğuna inandığı her konuda Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemesine şikayet başvurusunda bulunabiliyor. Artık günümüz bilinçli tüketicileri yalnızca ayıplı, arızalı ürünler ve bankaların yaptıkları uygulamalar için değil satın aldığı otomobil, kiraladığı daire, kamu kurum ve kuruluşları ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren mekanlarda yaşadıkları haksızlıklar için de Tüketici Mahkemelerine müracaat ediyor.

Tüketicilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerle alakalı her türlü şikayetinde artık tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetleri etkin bir rol oynuyor. Çoğu zaman satıcılar bu mahkemelerin adını duyduklarında bile problemi çözmek için elinden geleni yapıyor. Bu nedenle caydırıcı bir etkiye sahiptir. Her gün bu mahkemeler tarafından alınan kararla binlerce tüketici hakları korunarak mağduriyetleri giderilmektedir. Peki Tüketici Mahkemelerine nasıl başvurulur? Bu mahkemeler Ankara, İstanbul, İzmir Adana, Antalya, Bursa, Samsun, Konya, Mersin ve Kayseri illerinde kuruldu. Bu iller dışındaki il ve ilçelerde şikayet başvuruları Tüketici Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılmalıdır. Hakem Heyetleri illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık hizmet binalarındadır. Tüketici Mahkemeleri ise her il ve ilçenin Adliye hizmet binalarında bulunmaktadır.

Ülkemizde 81 İl Müdürlüğü ile 851 ilçede Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri bulunmaktadır. Bu mahkemelerde açılacak olan davalar her türlü harçtan muaftır. 2013 yılı için sınırı 1191,52-TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetine başvurulması zorunludur. Bu heyetin vereceği karar tarafları bağlar. Her iki taraf bu karara karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilirler. 2013 yılı için sınırı 1191,52-TL. ve üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilebileceği gibi doğrudan Tüketici Mahkemesine de başvurulabilir. Bu değer sınırı ve üzerindeki uyuşmazlıklar için Hakem Heyetinin vereceği karar bağlayıcı olmayıp delil niteliği taşıdığından, taraflarca kabul edilmemesi durumunda yine Tüketici Mahkemesine başvurulması gerekecektir. Satın aldığınız herhangi bir ürün veya hizmetin ayıplı (özürlü) olduğunu anladığınızda öncelikle o ürün ya da hizmeti aldığınız satıcı veya hizmet sağlayıcı ile görüşmeniz gerekir. Problemi çözemiyor veya yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa, firma/marka yetkilileri ile görüşmenizde fayda var.

Bu tür görüşmelerde Tüketici Yasasından doğan haklarınızı (malın iadesi, malın yenisi ile değiştirilmesi, malın onarımı, malın ayıbı kadar değerinden indirilmesi) gibi seçimlik haklarınızdan bir tanesini tüketici tercih edebilir ve satıcının herhangi bir dayatması olamaz. Herhangi bir sonuç alamadıysanız, mal ya da hizmeti satın aldığınız yerde bulunan; Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine, Tüketici Mahkemelerine, şikayet başvurusunda bulunulmalıdır. Bu durumda tüketicinin hakkınızı aramaması sadece o ürün veya hizmet nedeniyle zarara uğramasını değil, aynı zamanda satıcıyı ödüllendirmek ve başka tüketicilerin de aynı türden mağduriyetler yaşamasına neden olmak anlamına gelir. Hakem heyetinin tüketici lehine verdiği karara satıcı veya sağlayıcının uymaması durumunda İcra Müdürlüğüne müracaat edebilir. Hakem heyeti kararı, her iki tarafın aleyhine çıktıysa 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilir. İtirazı görüşen Tüketici Mahkemesinin kararı kesindir. Hakem Heyetlerinin kararı delil niteliğinde olup, bağlayıcı değildir.

Lehinize olan heyet kararına, karşı tarafın uymaması halinde Tüketici Mahkemesine başvurmanız gerekecektir. Şikayet konusunu içeren ayrıntılı şikayet dilekçesi ve ekinde konuya ait belgelerle (fatura/fiş, garanti belgesi, sözleşme) bizzat veya posta ile başvurabilirsiniz. Ayrıca Tüketici Mobil imza sahibi ise tuketicisikayeti.tuketici.gov.tr web sayfası üzerinden online olarak şikayette bulunulabilir. Bu durumda yapılan şikayet başvurusu tüketicinin ikamet ettiği yerdeki Tüketici Hakem Heyetine düşer. Mobil imza sahibi olmayan tüketiciler yaptıkları şikayet başvurularının bir çıktısı alıp, imzalayıp gerekli belgelerle birlikte ikamet ettiği yerdeki Tüketici Hakem Heyetine 15 gün içersinde teslim etmesi gerekmektedir.