MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

TÜKETİCİ ŞİKAYET HATLARI

Tüketici Şikayet Başvurusu


İnternet iletişimi sayesinde tüketici şikayetleri, online olarak hizmet veren birçok tüketici derneği, şikayet sitesi ve tüketici şikayet hatları ile kolay ve zahmetsizce gerekli mercilere iletilerek çözüme kavuşturuluyor. Geçmişte tüketicilerin şikayet ve taleplerini şikayet dilekçesine yansıtmakta sıkıntılar yaşaması, bir dilekçede genel olarak hangi hususların bulunması gerektiğini bilememesi ve neticede hak arama mücadelesini bırakarak yetkili mercilere şikayet başvurusu yapmaktan vazgeçmesi üzerine bir çok tüketici şikayet hattı tüketicilerin kullanımına sunulmuştur.

Günümüz bilinçli tüketicileri e-devlet kapısı üzerinden e-dilekçe ve e-tüketici projeleri sayesinde şikayetlerini Tüketici Hakem Heyetlerine ve Mahkemelerine bildirerek kolay ve pratik bir şekilde hak arama mücadelesini sürdürmektedir. Bunların yanında bir çok alo şikayet hattına, satın aldıkları ürün ya da hizmetin yanında belediyecilik, eğitim, sağlık, bankacılık işlemleri gibi her türlü konudaki şikayet ve memnuniyetsizliklerini bildirerek çözümler bulabiliyor. Tüketiciler eğitimle alakalı her türlü sıkıntı ve problemlerini alo 147 meb ihbar şikayet hattına bildirirken, sağlıkla ilgili olan şikayet ve problemlerini SABİM alo 184 hattı üzerinden, bunun yanında kamu kurumlarıyla alakalı olan her türlü şikayet ve memnuniyetsizliğini ise dilerse alo 150 BİMER üzerinden gerekli mercilere ileterek çözümler isteyebiliyor. Geçen yıl ülke genelinde internet üzerinden faaliyet gösteren tüketici şikayet siteleri ve tüketici şikayet hatlarına, hizmet sektöründe en fazla bankacılık ve GSM operatörü şikayeti geliyorken, Alo Şikayet Hattı’na gelen şikayetleri genel olarak değerlendirdiğimizde tüketicilerin en fazla ayıplı mal ve ayıplı hizmetlerden şikayet ettikleri görülmektedir.

Tüketiciler çoğunlukla cep telefonu ve benzeri elektronik cihazlar, beyaz eşya, mobilya ve otomotiv sektöründen ayıplı mal satın aldığı gerekçesiyle şikayette bulunuyor. Bunun yanında başta bankacılık ve iletişim sektörü olmak üzere bilişim, otomotiv, ulaşım, taşımacılık ve sağlık hizmetlerinin verildiği sektörlerden mağduriyet yaşadıkları da görülmektedir. Ülkemizde uygulanması henüz yeni olan ve tüketicinin güven konusunda tereddütler taşıdığı mesafeli satışlar, yani internet üzerinden e-ticaret siteleri aracılığıyla yapılan satışlar sırasında ve sonrasında yaşanan sıkıntı ve mağduriyetler tüketicilerin yoğun şikayetlerine neden olmakta.

Tüketicilerin alışveriş esnasında kredi kartı kullanılırken kart bilgisi ve kişisel kimlik bilgilerini internet ortamında ilgili firmaya verilmesi bazı mağduriyet ve sıkıntılara neden olmuştur. E-alışveriş sitelerinden yapılan satışlarda ilgili firmaların güvenli ortamı yeterince sağlayamaması, tüketicilerin cayma hakkı kullanımını yeteri kadar bilmemesi, satın alınan ürün ve hizmet sonrasında yetkili kişi ile iletişimin kurulamaması, satın alınan ürün veya hizmetin ayıplı çıkması durumunda iadenin zorlaştırılması, bu tür alışverişlere olan güvenin azalmasına neden olmaktadır. 4077 sayılı tüketiciyi koruma kanunu çerçevesinde ister internet üzerinden online alışveriş olsun, ister kapıdan, isterse de geleneksel alışveriş olsun tüketiciler aynı şekilde korunmaktadır. Bu nedenle tüketiciler yaptıkları her türlü alışverişlerde tüketici Hakem Heyetleri ve Mahkemelerine hiç çekinmeden şikayet başvurusunda bulunabilirler.